Jaunumi

Lai mazinātu jaunus infekcijas izplatīšanās gadījumus ārstniecības iestādēs, skolās un bērnudārzos, kā arī sociālās aprūpes centros, šajās vietās strādājošajiem, kuriem ir darbs ar klientiem, ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Ministru kabineta noteikumos šodien, 9. jūnijā, valdība iestrādāja prasības, lai mazinātu riskus, piemēram, ja mediķis ir noteikts kā kontaktpersona vai ir jāievēro pašizolācija, jo būts valstī ar augstu saslimstību, viņam darba pienākumus klātienē veikt ir aizliegts.

Ņemot vērā, ka pandēmija nav vēl beigusies, īpaša vērība ir jāpievērš, lai infekcijas izplatību novērstu ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes centros un izglītības iestādēs. Turpmāk arī MK noteikumos* būs nostiprināts, ka personas, kuras strādā ar pacientiem, sociālās aprūpes centru klientiem un bērniem skolās vai bērnudārzos, būs aizliegts doties uz darbu ne tikai tad, ja cilvēks ir saslimis ar bīstamu infekcijas slimību, bet arī tad, ja šīs darbinieks ir noteikts kā kontaktpersona vai viņam jāievēro pašizolācija, jo būts valstī ar augstu saslimstības rādītāju. Tāpat darbiniekam būs pienākumus par to informēt savu darba devēju un darba devējam būs aizliegt šo personu nodarbināt klātienē. Tas nozīmē, ka atbildība par savu rīcību ir jāuzņemas pašam cilvēkam, apzinoties riskus citu cilvēku veselībai.

Šie noteikti turpmāk būs spēkā ne tikai attiecībā uz Covid-19, bet jebkuru bīstamu infekcijas slimību.

*Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 447 "Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība"

 

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 67876106; 20388356

e-pasts: anna.strapcane@vm.gov.lv